Haber

Mirziyoyev’den Erdoğan’a: “Dünya çapında iftihar edilen büyük devlet ve siyaset adamı olarak hürmet ediyoruz”

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında, “Hepimiz sizi dünya çapında iftihar edilen büyük devlet ve siyaset adamı, bilge ve kararlı, kendi halkının fedakar ali cenap çocuğu olarak hürmet ediyoruz” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 9’uncu Zirvesi çerçevesinde geldiği Özbekistan’ın Semerkant kentine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, “Siz aziz kardeşimi ve Türk dostlarımızı bir kez daha kadim Semerkant şehrinde selamlamaktan bahtiyarlık duyuyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Özbek halkının yakın dostu olarak nitelendiren Mirziyoyev, “Sadece Türk dünyasında değil belki tüm Müslüman aleminde çok büyük itibara ve nüfusa sahip olan Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın kardeşim Recep Tayyip Erdoğan zatı devletleri Özbekistan’ın Yüksek Seviye İmam Buhari Nişanı ile ödüllendirildiler” dedi. Söz konusu nişanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmaktan son derece kıvanç duyduğunu ifade eden Mirziyoyev, “İslam aleminde muhaddisler imamı olarak şöhret kazanan İmam Buhari’nin kutsal mukaddes dinimizin gelişmesine ne denli eşsiz katkılarda bulunduklarını hepimiz iyi biliyoruz” dedi. Söz konusu nişanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İslam’ı tanıtma, dünya çapında Müslümanların menfaatlerini koruma, ümmetin birlik ve beraberliğini, refahını sağlama, dini hoşgörüyü tanıtma, gençleri iyi ruhla yetiştirme yolunda yaptığı eşsiz çalışmaları nedeniyle takdim edildiğini aktaran Mirziyoyev, “2017 yılında Birleşmiş Milletler’in genel konseyinin 72’nci oturumunda, dünya insanlarını, İslam dininin insani mahiyetinden özellikle İmam Buhari’nin manevi mirasından istifade etme konusunda bir konuşma yapmıştım. Bu konuşmam bittikten sonra siz aziz kardeşim bana bilhassa ilgi gösterdiniz ve samimiyetle beni kutladınız. İmam Buhari’nin muteber adı Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın yüksek kürsüsünde birinci kere seslendirildiğini söylediniz. O sözlerinizi hala hoş izlenimlerle hatırlıyorum” dedi.

Mirziyoyev, “Ulu Ata’mızın rivayet ettiği bir hadisi şerifte ‘ameller niyetlere bağlıdır’ denilmektedir. Dolayısıyla biz de Özbekistan’da İmam Buhari ceddimizin mirasını derinlemesine incelemek üzere Semerkant topraklarında bu zatın ismini taşıyan milletlerarası araştırma merkezi ve hadis bilim okulunu kurduk. Ülkemizde İmam Buhari isimli Taşkent İslam Enstitüsü faal bir halde faaliyetlerini sürdürmekte. Bu vesileyle kutsal dinimizi, büyük atalarımızı ve düşünürlerimizin öğretilerini inceleme ve tanıtma konusundaki gayretlerimize dayanaklarınızdan ötürü size özel teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Hepimiz sizi dünya çapında iftihar edilen büyük devlet ve siyaset adamı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan-Türkiye arasındaki dostça ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmesi ve karşılıklı çıkara dayalı projeleri etkin bir şekilde uygulama konusundaki kişisel katkılarını çok iyi bildiğini ve takdir ettiğini aktaran Mirziyoyev, “Hepimiz sizi dünya çapında iftihar edilen büyük devlet ve siyaset adamı, bilge ve kararlı, kendi halkının fedakar ali cenap çocuğu olarak hürmet ediyoruz. Sizin bilge idareniz devrinde dost Türkiye Cumhuriyeti siyasi, ekonomik, toplumsal, kültürel ve beşeri alanlarda kozmik muvaffakiyetleri elde ediyor olduğu kardeşleriniz olarak bizleri elbette sevindiriyor” dedi. Mirziyoyev, “Kardeş Türk halkının tarihi ve bugünü büyük. Türkiye’nin geleceği de elbette büyük olacak. Çünkü Türkiye’nin böylesi güçlü, böylesi basiretli ve her açıdan bilge salahiyet sahibi ulu lideri başkanı var” dedi.

Mirziyoyev konuşmasının akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Yüksek Seviyeli İmam Buhari Nişanı tevdi etti. – SEMERKAND

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu