Haber

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “İmkanlarımız çerçevesinde hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Tüm devletlerin en büyük sorunu olan enflasyonun kayıplarını telafi konusunda dünyaya örnek olacağız.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komitesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

AK Parti’li Kırkpınar, düşük faiz politikasına yönelik olumsuz eleştirileri anımsatarak, ihracattan istihdam verilerine kadar birçok parametredeki olumlu seyrin, Türkiye Ekonomi Modeli’nin geldiği başarılı noktayı ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye İktisat Modeli’nin başarısı ve kabul görmesinde, geçen 20 yılda Türkiye’ye kazandırdıkları üretim ve istihdamın olumlu katkısı bulunduğunu belirten Kırkpınar, ekonomi modelinin temelinde ülke beşerinin yer aldığına işaret etti.

Kırkpınar, döviz kurunda istikrarsız yükseliş sonrası kur muhafazalı mevduat sisteminin de ortalarında bulunduğu bir dizi tedbirle paniği ortadan kaldırdıklarını anlatarak, “İmkanlarımız çerçevesinde hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Tüm devletlerin en büyük sorunu olan enflasyonun kayıplarını telafi konusunda dünyaya örnek olacağız.” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “enflasyonun, baz etkisi dolayısıyla aralıktan itibaren düşmeye başlayacağını” söylediğini aktararak, “Onu benim külahıma anlat Sayın Bakan.” tabirini kullandı.

Bekaroğlu, iktidarın vergi siyasetlerinin vatandaşı çökerttiğini savunarak, AK Parti milletvekillerini, pazara giderek dar gelirlinin meselelerini öğrenmeye davet etti.

Kur muhafazalı mevduat sisteminin bir cins dolar basmak olduğunu ileri süren Bekaroğlu, “Sayın Bakan sizi tebrik ediyorum, kendi dolarınızı bastınız.” tabirlerini kullandı.

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, 20 yıldır makus bütçe yapan iktidarın, bu yıl, en kötüsünü getirdiğini, “Kürt meselesi, yoksulluk, cari açık, bütçe açığı ve tasarruf açığına çözüm sunulmadığını” savundu.

-“Gözlerinizde umut yok”

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, “Sayın Nebati’nin gözlerine baktığımızda zam, zulüm ve tükenmişlik görüyoruz. Gözlerinizde umut yok. Gelin bizim gözlerimize, milletimizin gözlerine bakın siz neler göreceksiniz?” kelamlarını sarf etti.

UYGUN Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, 10 Kasım nedeniyle Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldığını, bu sırada “bakanların kullandığı lüks makam otomobillerini” gördüğünü anlatarak, “Ekonominin milli güvenlik sorunu haline geldiği dönemde bir halktan kopuşun ibretlik örneğini yaşadım.” diye konuştu.

Nebati’nin daha evvel milletvekilliği yapan bir siyasetçi olduğunu; kendisini anlayışlı ve sempatik bulduğunu lisana getiren Cinisli, “Altına imza atılan çok vahim hatalar belki sizin eseriniz değil, sarayda kurulan paralel ekonomik kurumların eseri.” dedi.

Cinisli, faiz siyasetini eleştirirken, “TL bazında düşürdüğünüz politika faizi yüzde 10,5. Dolar bazında neredeyse aynı düzeyde borçlanabiliyoruz. Bu, akıl dışı bir şey. Ekonomimizin sağlıklı olduğunu kimse söylemesin.” görüşünü savundu.

Bakan Nebati’nin kişiliğine değinen Cinisli, “Siz, AK Parti üst düzey yöneticileri tarafından paratoner olarak da ön tarafa itilmiş durumdasınız. Sizin bu insancıl, toleranslı halinizden AK Parti istifade ediyor, bütün şimşekler sizin üzerinize çekiliyor. Diğer taraftan yanlış politikalar devam ediyor. Kendinizi feda etmeyin lütfen.” sözünü kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu