Renk

Tropikal Kuşlar Neden Diğer Kuşlardan Daha Renklidir?

Aslında hepimizin merak ettiği bu soru bilimsel olarak “adaptasyon” Kısa bir cevabı var. Ancak bu renk çeşitliliğinin yörelere göre değişimine baktığımızda hala soru işaretlerimiz var. Bunu birlikte çözelim!

Dünyanın neresinde olursak olalım, her yerde gördüğümüz bu tür kuşlar aslında renklerini ve süslerini uyum sağlamak dışında karşı cinsi etkilemek ve kur yapmak için kullanırlar. Bunu yapan cins olduğuna inanılanın aksine, kadın değil erkekolduğunu söylersek ne olur?

Dişiyi etkileme oyununu bir kenara bırakarak, bu özelliklerini kamufle etmek için de kullanırlar.

Kuş türlerine bakıldığında Erkekler dişi kuşlara göre daha fazla renk çeşitliliğine sahiptir. Görürüz. Erkek kuşlar, avcılardan saklanmak ve kendilerini kamufle etmek için renk çeşitliliğini daha çok kullanırlar. Örneğin hepimizin yakından tanıdığı muhabbet kuşları ve papağanlar tropikal kuş kümesinin en tepesinde yer alır. Bu kuşlar bölgenin sembolü haline gelmiştir.

Kuşlar tropik bölgelere seyahat ettiklerinde “daha renkli” olacak şekilde mi evrimleşiyor?

“Kuşların büyüsü mü var? Nasıl böyle bir şey yapabilirler!” Bunun hakkında düşünmeden önce, olası cevapları tekrar gözden geçirelim. Çünkü bahis üzerine yapılan son araştırmalar tüylerin evrimine ışık tutuyor. Galapagos’a yaptığı yolculukta Charles Darwin, bu bölgedeki farklı adalardan bülbül örnekleri toplayarak, her adada yalnızca bir tür bülbülün yaşadığını keşfetti.

Bu kuşlar, bölgelerinden ayrıldıktan sonra zamanla renk, davranış ve gaga şekli bakımından farklı özellikler geliştirmiştir. Bu keşif akıllara şu soruyu getiriyor: Bir çeşidin bölgesi o ilacın evrimini nasıl etkiler?

Tropik bölgelerdeki kuşlar daha renkli olmak için mi evrim geçiriyor?

Bu sorunun cevabını bulmak için Okinawa Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, Dr. Nicholas Friedman Yardımcı olur. Friedman, Çekya’daki Palackı Üniversitesi’nden meslektaşı Vladimír Remeš ile yaptığı araştırmanın bir parçası olarak Avustralya’ya gerçek bir geziye çıktı. Amacı bizim de merak ettiğimiz bu sorunun cevabını öğrenmekti.

Avustralya, dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan canlı çeşitliliğine ev sahipliği yapan çok özel bir bölgedir. Avustralya çok uzun zamandır ortalıkta dünyanın geri kalanından izolasyonAynı zamanda onu evrimsel çalışmalar için harika bir bölge yapar.

Avustralya’da ortaya çıkan kuşlar burada evrimleşmeye başladı.

Friedman çalışmalarına, Avustralya Ulusal Yaban Hayatı Koleksiyonu’ndaki Avustralya’nın farklı bölgelerinden kuş türleri örneklerini inceleyerek başladı. Toplamda iki ana ötücü kuş ailesinden 137 farklı tip incelendi. Araştırmalara göre yaklaşık 30 milyon yıl önce Avustralya’da ortaya çıkan ötücü kuşlar, dünyaya yayılmadan önce burada farklılaşmaya başladı.

Friedman’ın incelediği kuş türlerinin ailesel ilişkileri, DNA tabanlı bir evrim ağacıyla karşılaştırıldı. Daha sonra kuşların belirli bölgelerinde bulunan renkleri ölçmek için özel bir alet kullanıldı. Kuşlar insanlardan daha geniş bir renk yelpazesi görebilir ve hatta birçoğu “Görünür” tayfın yanı sıra UV (ultraviyole) tayfındaki renkleri de görebilir.

Öyleyse Bu renk farkı kuşlar için insanlardan daha açık olabilir. Son olarak, türlerin yaşadığı coğrafi bölgeyi tanımlamak için uydu bilgilerini kullandı. Her bölgenin bitki örtüsüne, yağış miktarına ve nem ölçümlerine baktı ve bu bilgileri evrimsel ilişkiler ve renk ölçümleriyle birleştirdi.

Çalışmanın sonuçları, tropik bölgelerdeki kuşların daha ılıman iklimlerde yaşayan kuzenlerine kıyasla renkli tüyler geliştirmediğini gösteriyor.

“Tropik bölgelerdeki kuşlara baktığınızda elbette pek çok rengarenk kuş türü göze çarpıyor. Ancak, genel olarak bu alanlarda daha fazla tür vardır; yani o bölgelerde yaşayan sayısı kadar küçük kahverengi kuş vardır. Avustralya’nın iç kesimlerinin sert, çorak iklimlerindeki kuşlar, yemyeşil, nemli tropik adalardaki kuşlardan daha gösterişliydi.” Friedman’ı açıklıyor. Çöl kuşları, yağmur mevsiminde eşleriyle savaşmak zorunda kalır. eşleri daha hızlı çekmek için renkleri geliştirirmümkün olabileceği düşünülmektedir.

Bu renk çeşitliliğinin tek açıklaması daha düzgün kamufle edilmiş olması mı?

göçmen kuşlar

Göçmen kuşların rengi daha açıkken, daha çok yağış alan tropik bölgelerdeki kuşların rengi genellikle daha koyudur. “Çok belirgin bir model var”Friedman raporunda diyor. “Çölde yaşayan kuşların sırtlarında daha çok gri tonlar bulunurken, orman kuşlarında bu renk koyu yeşile döner; Arka plana uyum sağlamaya çalıştıklarını düşünüyoruz.” Bu aynı zamanda, daha uygun kamuflajın hayatta kalması ve genlerini iletmesi açısından doğal seçilimin bir örneğidir. Friedman’ın açıklaması şu şekilde: “Yaşam formlarının çeşitliliğinin ve farklı özelliklere sahip canlıların evriminin temeli budur.” Yani sorunun cevabı “evet”. Bu renk çeşidinin en büyük desteği ise bulundukları alana daha homojen bir uyum sağlaması gibi görünüyor.

Göçmen kuşların boyanmamasının bir diğer nedeni de sıcaktan korunmak içindir.

Araştırma sonucunda daha açık tüy renkleri geliştirmek göç ederken aşırı ısınmayı önlemenin olası yollarından biri olarak görülüyor. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda kuşlar göç ettikçe tüy renklerinin daha açık hale geldiği tespit edilmiştir.

Kısacası bulundukları bölgeye uyum sağlarken aynı zamanda besin kaynağı açısından çeşitlilik Bu renk stabilitesinde de bir faktör olabilir. Yağmur ormanlarında, kalabalığın arasından sıyrılan renklere sahip olmak, kendilerini diğer türlerden ayırmanın bir yoludur.

Kaynaklar: Treehugger, ResearchGate, Current Biology

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu