Haber

İranlı yetkililere kadın hakları ihlalleri nedeniyle ABD yaptırımları

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’da özellikle kadınlara yönelik insan hakları ihlalleriyle bağlantılı İranlı yetkililere ve kurumlara yaptırım uyguladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İran rejiminin başta kadınlara yönelik olmak üzere yaptığı hak ihlallerine dikkat çekildiği ve İran’ın 5 yetkilisi, 3 şirketi ve yöneticisine yaptırım uygulandığı kaydedildi. İran’daki insan hakları ihlalleriyle ilişkili şirketler. Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolara değinen açıklamada, “ABD, Dünya Kadınlar Günü’nde Avrupa Birliği’ni, İran rejiminin İran rejiminin İran’a karşı uyguladığı vahşi baskı da dahil olmak üzere, özellikle kadınlara yönelik insan hakları ihlallerinin hesap verebilirliğini sorgulamaya çağırdı” denildi. Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolarda İngiltere ve Avustralya ile birlikte hareket eden ABD, İran’daki hapishaneleri denetleyen 2 İranlı yetkiliye, İran’ın üst düzey 2 güvenlik liderine, İran kolluk kuvvetlerine tedarik sağlayan 3 şirkete ve başkanlarına yaptırım uyguladı. üst düzey bir kolluk görevlisi.’ ifadesi yer aldı.

“İran halkını destekliyoruz”

Açıklamada, İran’daki Alborz Eyaleti Hapishaneleri Genel Müdürü Ali Chaharmahali ve Orumiyeh Merkez Hapishanesi Müdürü Dariush Bakhshi’nin, güvenlik güçleri tarafından tutuklulara tecavüz, işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele dahil olmak üzere kötü davranışlarda suç ortağı olmakla suçlandığı, İran Başsavcılığı Siber Uzay İşleri Teknik Direktör Yardımcısı. Mehdi Amiri’ye özgürlüklerin kullanımını yasaklayan, sınırlayan ve cezalandıran faaliyetler yürüten bir örgüt adına hareket ettiği için yaptırım uygulandığı belirtildi. İran Ordusu Başkomutanı Seyyid Abdolrahim Musavi ve İslam Devrim Muhafızları Kolordusu (IRGC) Batı Azerbaycan Eyaletindeki Shohada İl Kolordu Komutanı da Habib Shahsavari’ye yaptırım uyguladı. İran Emniyet Kuvvetleri’ne (LEF) ekipman tedarik eden İranlı şirketlerden Naji Pas şirketi ve CEO’su Reza Asgharian, Entebagh Gostar Sepehr şirketi ve CEO’su Gholamreza Ramezanian Sani, Naji Pars Amin Institute ve CEO’su Bahram Abdollahinejad’a yaptırımlar bildirildi. uygulanmıştır.

ABD’nin İran’ın insan hakları ihlallerinden endişe duyduğuna dikkati çeken Erdoğan, “İran makamlarının toplu tutuklamalar, sözde yargılamalar, ani infazlar, gazetecilerin tutuklanması gibi barışçıl protestolarda devam eden eylemlerinden ABD derin kaygı duyuyor” dedi. İran, dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte, “İran halkını destekliyoruz ve rejimin insan hakları ihlalleri karşısında harekete geçmeye devam ediyoruz.” – WASHINGTON

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu