Haber

Türkiye-Japonya İş Forumu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ticaret hacminin 2022 yılına kadar 5 milyar dolar seviyesini aştığını belirterek, “Ticaretimizin 2023 yılı sonunda 6 milyar dolar sınırını aşacağını öngörüyoruz.” söz konusu.

Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik bağlantıların geliştirilmesinde köprü görevi gören Japonya Dış Ticaret Örgütü (JETRO) tarafından düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Japon Bakan’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Nishimura Yasutoshi.

Bakan Bolat, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini daha da ileriye taşımak amacıyla bir araya geldiklerini, her iki ülkenin birbirinin kültürel zenginliğine, tarihi bağlarına ve karşılıklı ilişkilerine duyduğu ilginin altını çizdi. saygı geleceğe dair umutların artmasının temelini oluşturdu.

Türkiye ile Japonya arasında karşılıklı dostluk, sempati ve inancın çok yüksek olduğunu vurgulayan Bolat, iki ülke arasında hiçbir zaman siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler alanında ciddi bir çatışma yaşanmadığını, karşılıklı saygı ve dostluğun temelinin atıldığını kaydetti. her zaman galip gelmiştir.

6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen ve “Yüzyılın Felaketi” olarak nitelendirilen depremin ardından Bolat, Japon hükümeti ve halkına gösterdikleri dayanışmadan dolayı teşekkür ederek, şehirlerin yeniden inşası için Japonya ile çok boyutlu iş birliğini sürdürmek istediklerini söyledi. Depremden zarar görenler ekonomilerini canlandırıyor. .

“Yeni Yüzyılda Yeni İşbirlikleri” temalı Türkiye-Japonya İş Forumu’nun ticaret ve yatırım alanında daha fazla fırsat arayışını simgelediğine işaret eden Bolat, şöyle konuştu:

“Bu bağlamda her iki ülkeden 250’ye yakın iş adamının burada bir araya gelerek yeni segmentler ve yeni coğrafyalar dahil olmak üzere yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirmesi çok değerli. Bu toplantının hem Japon hem de Türk iş dünyası için büyük bir fırsat olacağına inanıyorum. dünya.” Yeni, uzun vadeli ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliklerinin temelini oluşturacaktır.

Hükümetimizin kurulduğu tarihten bu yana geçen üç ay içerisinde birçok Batı ülkesi, Asya ülkesi ve İslam ülkesiyle bakanlar düzeyinde yaptığımız toplantılar ve görüşmeler, yeni dönemde Türkiye ile ticaret ve yatırım iş birliğine uluslararası düzeyde büyük ilgiyi ortaya koyuyor. . Bundan çok memnunuz. “Değerli Japon mevkidaşım Sayın Nishimura ile bu sabah gerçekleştirdiğimiz toplantı ve imzaladığımız ortak bildiri ile Türkiye ile Japonya arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönünde önemli bir adım attığımızı burada memnuniyetle belirtmek isterim. sonuç olarak.”

“İkili ticarette daha istikrarlı bir yapıya ulaşmaya öncelik vermeliyiz.”

Bakan Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ticaret hacminin 2022 yılına kadar 5 milyar dolar seviyesini aştığını, bu yıl sonunda ise ticaretin 6 milyar dolar sınırını aşacağını öngördüklerini belirtti.

Bolat, “Dış ticaret istikrarında ülkemiz aleyhine yaşanan açık durumu, birlikte çalışmamız ve ikili ticaretimizde bir an önce daha istikrarlı bir yapıya ulaşmaya öncelik vermemiz gerektiğini gösteriyor. Bu noktada şunu belirtmeliyim ki, bu dönemde Dünyada yaşanan büyük salgın ve ardından bölgemizde yaşanan sıcak savaş ve ardından yaşadığımız deprem. Konuk bakan arkadaşımızla birlikte, 2014’te gerçekleştirilen Türkiye-Japonya Ekonomik Katılım Zaptı müzakerelerinin yeniden başlatılması için teknik düzeydeki ekiplerimizi bir araya getirmeye karar verdik. Kısmen durmuş durumdayız ve söz konusu anlaşmayla iki ülke arasındaki ticari bağlantıların daha istikrarlı bir ticaret üssü kurulması için birlikte çalışma kararı aldık. Bu anlaşmanın, Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılına yakışır şekilde, kazan-kazan ilkesine dayalı olarak imzalanmasını canı gönülden umuyoruz.” dedi.

“Doğrudan yatırımların artmasını bekliyoruz”

Bolat ise, özellikle 1990’lı yıllardan itibaren Japonya’dan Türkiye’ye çok sayıda yatırımcının geldiğini, yaklaşık 280 yatırımcının ise Türkiye’de üretim faaliyeti yürüttüğünü ifade etti.

Bolat, “Ülkemizde yaptıkları çalışmalardan çok memnunuz. Japonya’nın ülkemizdeki yatırımlarını daha da artırma arzumuzu Japon konuk bakanımıza ilettik. Onlar da bu konuda çaba göstereceklerini belirttiler. Japonya dışişleri Dünyadaki yatırımların tutarı yaklaşık 2 trilyon dolardır.” “Türkiye’nin doğrudan yatırım portföyündeki payının daha da artmasını içtenlikle beklediğimizi belirtmek isterim.” söz konusu.

“Türkiye uluslararası yatırımların çekim merkezi”

Bakan Ömer Bolat, Türkiye’nin özel jeostratejik konumu, dinamik ve istikrarlı büyüyen ekonomisi, gelişmiş insan sermayesi, geniş ticaret ağları ve AB ile olan Gümrük Birliği sayesinde uluslararası yatırımların çekim merkezi haline geldiğini vurguladı.

Ülkede 30 milyar doları son 20 yılda olmak üzere 280 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım stoku bulunduğunu belirten Bolat, bu rakamın daha da artması için büyük bir gayretle çalıştıklarını söyledi.

Japonya’nın teknolojisi, finansmanı ve inovasyon gücüyle küresel ekonominin önde gelen aktörlerinden biri olduğunu belirten Bolat, “Birçoğunuzun Türkiye ve Japonya’da yatırımları olduğunu veya iş yaptığını biliyoruz. Aranızdaki sinerji yeniye, yenilikçiliğe imkan tanıyor. hayata geçirilecek projeler.” Bu kapsamda alternatif enerji teknolojileri, elektrikli otomobil ekosistemi, altyapı ve üstyapı projeleri, dijital ekonomi, akıllı şehirler gibi birçok alanda ortak girişimler geliştirebilir ve özellikle iklim değişikliği ve sürdürülebilir güç kaynakları konusunda işbirlikleri yaparak geliştirebiliriz. Hem ülkelerimiz hem de ülkelerimiz için ortak girişimler. “Bu alanlarda uluslararası toplumun küresel hedeflerine katkıda bulunabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

“Ukrayna’nın yeniden inşasında büyük iş potansiyeli olacak”

Ömer Bolat ayrıca Japon şirketlerinin Türk şirketleriyle Orta Doğu, Orta Asya ve özellikle Afrika’da iş birliği yapmaya ve ortak yatırımlar yapmaya istekli olduklarını, bu noktada başka bir potansiyel işbirliği alanının daha bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

“Konuk Japon bakanımız da bu sabahki toplantımızda bundan bahsetti. Bunu duyduğumuza çok sevindik. Bu noktada savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden imarı konusunda Türk ve Japon şirketleri arasında büyük bir iş potansiyeli ortaya çıkacak. Bu bölgede iş birliğini geliştirebiliriz.” “Artık harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz. Bu noktada düzenleyici kurumlar olarak Türk hükümeti ve Japon hükümeti olarak yanınızda olduğumuzu ifade etmek isterim.”

“10 Ekim’de İzmir’de ikinci iş forumu düzenlenecek”

Bakan Bolat, Japonya ile Türkiye arasındaki köklü işbirliği ve dostluk ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini vurguladı.

Japonya’nın Türkiye için çok değerli bir dost ve müttefik olduğunu belirten Bolat, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hem Japon hem de Türk iş insanlarının kültürel zenginliğine, ticaret ve yatırım iş birliğimizin daha da güçlenmesine büyük önem verdiğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Bu noktada sizlerin hazırlıklarını büyük bir ilgiyle bekliyoruz. daha büyük yeni ortak projelerle yeni işbirliklerine yer açmaktadır. Bugünkü Türkiye-Japonya İş Forumu bu hedefe giden yolda çok değerli bir adımdır ve yeni dönem için önemli bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.İzmir’de ikinci bir iş forumu düzenlenecek 10 Ekim’de DEİK organizasyonuyla Japonya İş Federasyonu üyeleri arasında düzenlenen bu forum oldukça başarılı. “Verimli ve faydalı işbirliklerinin önünü açmasını Allah’tan niyaz ediyor, hepinize şükranlarımı sunuyorum. senin katılımın. Çok değerli bakanımıza ve Japonya’dan gelen resmi heyetine, iş insanlarına ve JETRO’ya bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu