Ekonomi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Balıkesir’deki toplu açılış töreninde konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin ilk hidrojen vadisi projesini Balıkesir’de hayata geçireceklerini belirterek, “Bu proje ile yenilenebilir enerji kurulu gücünde lider olan Güney Marmara bölgesinde hidrojen ekonomisini farklı bir boyutta yeşillendirmiş olacağız. .” söz konusu.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Projeleri ile Havran Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Varank, Milli Mücadele kahramanlarından Koca Seyit’in memleketi Balıkesir’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye’nin hidrojen santralinin hayata geçirileceği söylentisini de veren Varank, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda yürütülen 37 milyon euroluk projenin Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenmeye hak kazandığını söyledi.

Bakan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“16 kişilik bir konsorsiyumla hazırladığımız Güney Marmara Hidrojen Vadisi Projesi ile Türkiye’nin ilk hidrojen vadisi projesini hayata geçireceğiz. Bu proje kapsamında AB’den alacağımız 7,5 milyon Euro’luk hibe, bugüne kadar elde ettiğimiz en yüksek miktar. AB projelerinden bir seferde enerji kurulu gücünde lider olan Güney Marmara bölgesinde hidrojen ekonomisini farklı bir boyutta büyüteceğiz.Balıkesir’de yılda minimum 500 ton hidrojen ve metanol gibi hidrojen türevleri Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu amonyak üretilmeye başlanacak.Yeşil kalkınmaya ve sadece Türkiye’ye hizmet edecek.Türkiye’ye değil Avrupa’ya örnek olacak bu proje için Balıkesir’e ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.”

“Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde büyük ve güçlü Türkiye ideali için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Varank, Balıkesir’deki önemli fabrikaları ziyaret ettiğini söyledi.

Same Deutz-Fahr Traktör Fabrikasını ziyaret ettiğini belirten Varank, şöyle devam etti:

“Bir İtalyan markası henüz 10 yıldır ülkemizde. Motorlarını buraya ithal edip montajını yapıyordu. Şu anda 5. nesil traktör motorlarını Türkiye’de yüzde 95 yerlilik ile Balıkesir’de üretecek. Hayırlı olsun diyoruz. Ayrıca Türkiye’nin en değerli ithalat kalemlerinden Karesi Tekstil de inşallah Balıkesir’deki Bandırma OSB’de polimer cips üretimine başlayacak. Milyarlarca liralık yatırım yapılıyor. İnşallah bu yıl da ilk üretimlerine başlayacaklar.”

“Bu ülke daha iyiye gitsin.” Yüksek hedefler koyan ve sürekli peşinden koşan bir Başkanla yola çıktıklarını vurgulayan Varank, şöyle konuştu:

“Türkiye olarak kendimize yakışır bir hedef koyduk. ‘Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacak’ dedik. Bunun için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ülkemizde teknolojik gelişmelere, sağlıklı sürdürülebilir ve katma maliyetli ekonomik büyümeye olanak sağlayan bir ekosistem oluşturma konusunda bugün kararlıyız. , Havran Bilim ve Teknoloji Merkezi ve Güney Marmara Kalkınma Merkezi bu ekosisteme katkı sağlıyor.Ajansın desteklediği 8 projeyi resmi olarak hizmete açmak için buradayız. Balıkesir ve çevresinde hizmet vermektedir.Balıkesir’den hatta çevre illerin her yerinden Çanakkale ve İzmir’den öğrenci ve öğretmenler bu merkezde bir araya gelmektedirler.1000 metrekare kapalı alana sahip bilim merkezimizde robotik kodlama, 3 boyutlu yazıcı modelleme, fizik, kimya, biyoloji, üretim becerileri, model uçak, model uçak gibi alanlarda 135 adet deney düzeneği bulunmaktadır. Öğrendikleri teorik bilgileri pratikle harmanlıyorlar.”

Varank, merkezde TEKNOFEST ve bilim fuarları için de hazırlık yapıldığını belirterek, buranın kente kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

“Yılda yaklaşık 40 ton altın çıkarıyoruz”

Altın madenciliğine de değinen Varank, “AK Parti iktidarından önce yapılmayan bir alandı. Şu anda yılda 40 tona yakın altın madeni çıkarıyoruz ve ekonomiye kazandırıyoruz. Madencilik olmazsa olmazlarımızdan biri. hem endüstri hem de kalkınma konuları.” ifadeyi kullandı

Altın rezervlerinin çıkarılması gerektiğine değinen Varank, şöyle devam etti:

“Madenciliğe çok değer veriyorum. Altın madenciliğine çok değer veriyoruz ve platformlarda hep bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyorum. Beni eleştirenler oluyor. ‘Doğa düşmanı mısınız? Düşman mısınız’ diyorlar. çevre?’ Hayır tabi ki doğa düşmanı falan değiliz ama bu işi gerçekten yapıyorsanız, kurallarına uyarak yapıyorsanız emin olun o altını yerin altında tutmak aptallıktan başka bir şey değil. .Kurallara uyalım gerekli önlemleri alalım.Gerçek, düzgün işimizi yapalım.Dolayısıyla bu maliyetleri mutlaka ekonomimize kazandıralım.TÜMAD Madencilik bu anlamda bu işi en gerçek yapan firmalardan biridir.Bir maden şirketi Başarıları sadece Türkiye’de değil, Birleşmiş Milletler nezdinde de tescillenmiş bir isim. Şimdiye kadar bu işi iyi yaptılar. Umarım bundan sonra da bizleri mahçup etmezler.”

Cumhuriyetin 100. yılında İzmir, İstanbul ve Ankara’da TEKNOFEST düzenleyeceklerini belirten Varank, tüm vatandaşları bu etkinliklere katılmaya davet etti.

Kalkınma ajanslarının yerel potansiyelin ortaya çıkarılmasında değerli bir role sahip olduğuna dikkati çeken Varank, “Bu anlamda Güney Marmara Kalkınma Ajansımız Balıkesir’de önemli çalışmalara imza attı. Önümüzdeki dönemlerde de inşallah böyle devam eder. 25 milyon lira bütçeli 8 projenin resmi açılışını yaptık, gerçekleştireceğiz” dedi. bilgileri verdi.

785 milyon liralık destekle Balıkesir’de OSB sayısı 7’ye yükseldi.

Büyümeye ve gelişmeye açık Balıkesir’de sanayi ve teknolojinin gelişmesini desteklediklerini kaydeden Bakan Varank, “Yatırım ve istihdamı teşvik eden elverişli bir iş ortamını bu şehre kazandırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bunu 7’ye çıkardık. . Yenileriyle ilgili çalışmalar devam ediyor.” değerlendirmesini yaptı.

Balıkesir’de hayata geçirilen projeleri anlatan Varank, “İlimizin doğru politikalar ve adımlarla önemli bir sanayi merkezi olarak ‘Türkiye Yüzyılı’na büyük katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum.” söz konusu.

2023 seçimlerinin önemine işaret eden Varank, “Cumhurbaşkanımızın arkasında durduğunuz ve ihtiyaç duyduğu desteği verdiğiniz gibi 2023 yılında da doğru değerlendirmeler yaparak doğru tercihi yapacağınıza inanıyoruz. 2023’te doğru tercihi yapın. Biz Havranlımıza, Balıkesirlimize güveniyoruz.Gelin birlikte inşa edelim.” dedi.

Konuşmanın ardından TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Hasan Yücel, astronomi ölçümlerinde kullanılan tarihi ölçü aleti “usturlap”ı Bakan Varank’a takdim etti.

Ardından kurdele kesildi ve projelerin açılışı yapıldı. Bakan Varank ve beraberindeki protokol üyeleri, Havran Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni gezdi.

Ortada Varank, Balıkesir programı kapsamında ziyaret ettiği Same Deutz-Fahr Traktör Fabrikası, MKS Devo, Karesi Dokuma ve Gönenli Süt ve Süt İşletmeleri fabrikalarında yetkililerden bilgi alarak çalışanlarla sohbet etti.

Bakan Varank, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Pakize Memnun Aydemir, İsmail Ok, Adil Çelik, Yavuz Subaşı ve Mustafa Canbey, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, AK Parti İl Başkanı. Ekrem Başaran ve ilçe belediye başkanları eşlik etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu