Salvador Dali ve Çok Daha Fazlası: Bir Baktığınızda Unutamayacağınız 10 Sürrealist Eser
Bildiğimiz anlamda olmasa da insanlık var olduğundan beri sanat üretmektedir. Üretilen bu sanat tarihin her döneminde sanatçılar tarafından farklı yorumlanmıştır. Bazıları gerçeği doğrudan aktarmamız gerektiğini savunurken, diğerleri sürrealizmde olduğu gibi Gerçeği istediğimiz gibi bükebileceğimizi söylüyor. Sürrealizm fikrinin farklı bir yeri olmasının nedeni budur.
Sürrealizm, Avrupa’da Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasındaki kısa dönemde ortaya çıktı. Bu dönemi bilmek değerlidir çünkü bu iki tarihin ortasında milyonlarca insanın korkunç koşullarda hayatını kaybettiği bu medikal sanat akımlarında yaşananların toplumsal ve ruhsal etkileri açıkça görülmektedir. Gelin sürrealizm nedirsorusunun cevabını bu kıymetli eserler üzerinden inceleyelim.
Çalışmalara geçmeden önce temel bir tanım yaparak başlayalım; Sürrealizm nedir, ne zaman ortaya çıktı?
Net bir tarih vermek gerekirse Sürrealizm, Andre Breton tarafından 1924 yılında hazırlanmış bir kitaptır. Manifeste du Surrealisme adlı eserde yer aldı. Bu manifestoya göre gerçeküstücülük, diğer bir deyişle gerçeküstücülük, bilinçdışı ile bilincin birleştiği bir yoldur. Gerçeküstücülük aslında gerçekliğin dışında değildir, aksine gerçekliğin ta kendisidir.
Sürrealizm, Sigmund Freud’un ortaya koyduğu teorilere dayanmaktadır. Yani bilincin dışında olup bitenler gerçek olguların bilinç düzeyine indirgenmesiyle sürrealist eserler ortaya çıkıyor. Bu nedenle yaratılan eserler biraz sıra dışı hale gelir ve kendi deyimiyle hayali, cinsel ve sapkın görüntüler ortaya çıkmaya başlar. Sürrealistlerin kendileri de kısa süre içinde farklı akımlara ayrıldılar.
Gerçeküstücülüğün en tanınmış temsilcilerinden bazıları şunlardır:
- PJ Jouve
- Pierre Reverdy
- Robert Desnos
- Louis Aragon
- Paul Eluard
- Antonin Arnaud
- Raymond Queneau
- Philippe Soupault
- arthur cravan
- René Char
- Federico Garcia Lorca
- salvador dali
- Rene Magritte
İşte gerçeküstücülük denilince akla gelen en değerli eserlerden bazıları:
- Kilisedeki Yumurta ya da Yılan – Andre Breton
- Sürülmüş Tarla – Joan Miro
- Barbarlar – Max Ernst
- Balıkların Savaşı-Andre Masson
- İmgelerin İhaneti – Rene Magritte
- Annem Babam Yaralı – Yves Tanguy
- Ulu’nun Pantolonu – Leonora Carrington
- Büyük Mastürbasyoncu – Salvador Dali
- İnsanoğlu – Rene Magritte
- Hafızanın Azmi – Salvador Dali
Sürrealizm Kolajı: Kilisedeki Yumurta veya Yılan – Andre Breton
Kilisedeki Yumurta veya Yılan aslında bir fotoğraf değil, bir tür fotoğraf kolajıdır. Ancak gerçeküstücülük akımını ortaya çıkaran manifestonun yazarı Andre Breton tarafından yaratıldığı için son derece değerlidir. Bu çalışmada amaç aslında bir nevi görsel deney yapmak ve rüya gibi bir anlatım dili yakalamaktır.
Görüntü incelenmeli: Sürülmüş Tarla – Joan Miro
Joan Miro’nun ilk sürrealist eserlerinden biri olan Tilled Field, Katalan bölgesinin doğasına tarihsel bir perspektiften yaklaşıyor. Aslında bu eser, dönemin İspanyol siyasi yapısının bir yansımasıdır. Oldukça sembolik bir dile sahip olan bu eserdeki her bir görsel tek tek anlatılmayı hak ediyor.
Gerçeküstücülüğe dadaist bir bakış: Barbarlar – Max Ernst
Max Ernst sürrealist sanatçılardan biri olsa da aslında bir dadaisttir. Hem Breton hem de Freud’dan büyük ölçüde etkilenmek The Barbarians’ı yaptı. Burada kendi çocukluk anılarına ilk pagan mitolojisinin değerli figürlerine ve cinsel sembollerine yer vermiştir. İş, kuvvetler teması üzerine inşa edilmiştir.
Eşsiz bir teknik: Battle of Fishes – Andre Masson
Gerçeküstücülüğün Fransız temsilcilerinden ressam Andre Masson, Battle of Fishes adlı eserinde aslında. deneysel bir çalışma yapmak. Dönemin Avrupa ülkelerinde bitmeyen çatışmalar, Masson tarafından bu eserde alışık olmadığımız sanatsal bir teknikle ve oldukça agresif bir dille anlatılıyor.
Bu bir pipo değil: İmgelerin İhaneti – Rene Magritte
Gerçeküstücülüğün sadece bir sanat akımı değil, tıbbi bir dünya görüşü olduğunu anlatmak için en uygun eserlerden biri Rene Magritte’in İmgelerin İhaneti’dir. “Bu bir boru değil.” üzerindeki yazıt ve boru resmi belki binlerce sayfa yazıp anlatamayız gerçeküstücülüğün en net özeti olarak karşımıza çıkıyor. Bu çalışma aynı zamanda kendi alt akımını da yaratan bir çalışma olmuştur.
Güçlü cinsel çağrışımları var: Anne Baba Yaralı – Yves Tanguy
Mama Papa is Wounded’ın Yves Tanguy’un en değerli başyapıtı olduğunu söylemek yanlış olmaz. işin dili Freud’un psikanalitik tekniğini sembolizmle birleştirmenin başarılı bir sonucu.Savaş sonrası Avrupa’nın anlatıldığı eserin merkezinde aile kaygıları yer alsa da Freudyen bir dokunuş olarak yorumlayabileceğimiz güçlü cinsel çağrışımlar da var.
Bir kadının farklı kimliklerinin çatışması: Ulu’s Pants – Leonora Carrington
Sürrealizm akımının az sayıdaki kadın sanatçısından biri olan Leonora Carrington, Ulu’s Pants adlı çalışmasında Kelt mitolojisi ve Meksika kültürünün resimlerini kullanma Yazar, ressam, heykeltıraş, dokumacı, anne ve hanımefendi kimlikleri arasındaki çatışmayı betimlemiştir. Aslında bu çalışma bir nevi öz-analiz çalışmasıdır.
Freudyen büyü: Büyük Masturbator – Salvador Dali
Sürrealizm denilince akla gelen ilk isimlerden biri Salvador Dali. Freud’un öne sürdüğü teorilerden nasıl etkilendiği ve hatta büyülendiği The Great Masturbator’da açıkça görülüyor. En eski sürrealist resimlerden biri olan bu eserde ego yapısı analiz edilerek bastırılmış cinsel mekanizmalar ortaya çıkarılmaktadır.
Sanat tarihine yön veren eser: İnsanoğlu – Rene Magritte
Sanat tarihinin en ikonik eserlerinden biri olan İnsanoğlu, aynı zamanda Rene Magritte’in eseridir ve Gerçeküstücülüğün en değerli eserlerinden biridir. Sonraki yıllarda birçok farklı sinema filmine ve sanat eserine ilham kaynağı olan bu eser, aslında ressamın otoportresidir. Melon şapka ve elma figürü üzerine sayısız kitap yazılacak eşsiz imgelerdir.
Sürrealizm nedir, işte budur: Hafızanın Azmi – Salvador Dali
Salvador Dali’nin en değerli eserlerinden biri olan Hafızanın Azmi, Sürrealizm nedir sorusuna belki de en net cevaplardan birini veriyor. Katalan bölgesine ait bir imgenin ana figür olduğu eserde, uzay-zaman sürekliliği alt üst ediliyor. Parça, girdiği bilinçli bir hayal gücü durumundan sonra bu eseri resmettiğini söylüyor.
sanat tarihinin en değerli akımlarından biri. sürrealizm nedir sorusuna yanıt vererek bu hareketin en değerli eserlerinden bazılarını listeledik. Tabii bu liste çok daha uzayabilirdi. Listemizde olmasını istediğiniz sürrealist eserleri ve ressamları yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Gerçeklik algısına bambaşka bir açıdan yaklaşan René Magritte’in farklı çalışmaları için: