Haber

Nikki Haley’nin “75 yaş üstü siyasetçilere test” talebi ABD’de tartışıldı

YENİ ABD’de 2024 seçimleri için başkan adaylığını açıklayan Nikki Haley, yaşlı siyasetçiler üzerinden başlattığı tartışmada Bernie Sanders’ı suçladı.

ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Haley’nin “75 yaş üstü siyasetçiler için zorunlu zihinsel yeterlilik testleri getirilmeli” yönündeki sözleri, çok sayıda yaşlı üyesi bulunan Amerikan siyasetinin gündemine oturdu.

Haley, bir kampanyada yaptığı konuşmada, sözlerine tepki gösteren ABD’li Senatör Bernie Sanders’a, “Bunu ben istediğim için aklını kaçırmış. Tam da buna ihtiyacımızın nedeni o.” sözleriyle cevap verdi.

Haley, yaşları nedeniyle iddialarına Demokrat Senatör Dianne Feinstein (89) ve Temsilci Maxine Waters’ı (84) da dahil etti.

81 yaşındaki Sanders, geçen hafta bir televizyon programında Haley’nin 75 yaş üstü politikacıların zihinsel sağlamlığını test etme planının kabul edilemez bir önerme olduğunu söyledi ve bunun “eski moda yaş ayrımcılığından başka bir şey olmadığını” söyledi.

Biden’ın yaşı da gündemde

The Hill’de yer alan haberde, kadın başrol adayı Nikki Haley’nin yaş tartışmasındaki asıl hedefin, bir sonraki başkanlık yarışını kazanması halinde yemin töreninde 82 yaşına girecek olan ABD Başkanı Joe Biden olduğu iddia edildi.

Haberde, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın da 2024 yılında 78 yaşında olacağı ve ABD Kongresi’nin yaklaşık yüzde 10’unun en az 75 yaş ve üzerinde olacağı vurgulandı.

Trump kendi sosyal medya platformu Truth Social’da 21 Şubat’ta “Olağanüstü bir başkan olmak, muazzam bir zihinsel keskinlik ve fiziksel dayanıklılık gerektirir. Bu niteliklere sahip değilseniz, muhtemelen başarılı olamazsınız.” .

Amerika Birleşik Devletleri Projesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Kongre üyelerinin ortalama yaşı 1980’lerden beri istikrarlı bir şekilde arttı.

Araştırmada, ABD Senatosu’nun yaş ortalamasının 63,9, Kongre’nin ise 57,5 ​​olduğu, 16 Senatör ve 36 Temsilciler Meclisi üyesinin 75 yaş ve üzerinde olduğu kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu