Haber

Milli Mücadele’nin ilk kurşunu Ayvalık’ta anıldı

172’nci Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya’nın Ayvalık’ta ilk kurşun atışının 104’üncü yıl dönümü anısına Cumhuriyet Meydanı’na çelenk koyma töreninin ardından Ali Çetinkaya’nın Alibey (Cunda) Adası’ndaki büstüne çiçek bırakıldı.

Törene Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Garnizon Komutanı İşçi Albay Mustafa Bulut, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Furkan Demirbaş, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin yaptığı konuşmada; “Millî Mücadele’nin ilk kurşununun 28 Mayıs 1919’da Ayvalık’a çıkan işgalci Yunan kuvvetlerine Yarbay Ali Çetinkaya komutasındaki 172. Alay tarafından atıldığı tarihi bir gerçektir. Bu ilk direnişte, Üsteğmen Fahri Bey ve 3 askerimiz şehit olmuştur.Onlara da saygı ve rahmet gösterilmiştir.Ayvalık’ta bu ilk kurşun sıkılırken Gazi Mustafa Kemal Paşa henüz Milli Mücadele’yi başlatmamış, henüz Milli Mücadele faaliyetlerine girişmemişti. kongrelerle halkı örgütleyen, ufukta milli mücadeleyi yürütecek istiklal ordusu cephelerde görünmemiş, Türkiye Büyük Millet Meclisi henüz kurulmamıştı, Mayıs ayında Samsun’a giderek ilk meşaleyi yaktı ve Bu nedenle Ayvalık’ta atılan bu ilk milli mücadele kurşununun önemi, anlamı ve onuru çok büyüktür.Ayvalık, bu şanlı sayfaya adını tarihimize altın harflerle kazımıştır. Bununla gurur duyuyoruz, kalbimizde taşıyoruz. 172’nci Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya’nın 29 Mayıs 1919’da attığı ilk kurşun bir milletin umudu oldu. Ulu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen bu direniş, bu vatanseverlik, bu milli birlik şuuru yaşadığımız toprakların onurudur.” – BALIKESİR

pendik-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu