Ekonomi

Kutes, 2033 yılına kadar karbon negatif olmayı hedefliyor

Kutes, Türkiye Çevre Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle 2033 yılına kadar karbon negatif olmayı hedeflediklerini belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Kutes, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için yüzde 100 yeşil döküm hedefi doğrultusunda çevresel etkilerini azaltacak yatırımlarına devam ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kutes Yürütme Konseyi Lideri Ali Esat Kutmangil, Kutes’i enerjide bağımsız kılacak ve enerji tüketimini azaltacak yatırımlara hız verdiklerini belirtti.

Kutmangil dedi ki:

“Kutes Makine fabrikamızın çatısında 240 kWh çatı GES yatırımını tamamladık. Bu fabrikada tükettiğimiz elektrik enerjisinin yüzde 60’ını ürettiğimiz temiz enerjiden karşılıyoruz. Edirne ve Edirne’de 26 MW’lık kara GES yatırımlarımıza başladık. Kırklareli Kutes Enerji markamız çatısı altında Ağustos ayında devreye almayı hedefliyoruz.Böylece tükettiğimiz enerjinin yüzde 90’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağız.Bu sayede Kırklareli’nin karbon nötralizasyon kapasitesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yılda 24 milyon ton karbondioksit tasarrufu sağlayarak 458 bin 640 ağaç.Bu yılın başında ISO 50001 Güç Yönetim Sistemi belgemizi aldık, ISO 14064 için altyapı çalışmalarımızı tamamladık.

Enerji yatırımlarının yanı sıra son çalışmalarımızda karbon ayak izini azaltacak adımlar atıyoruz. Dökümhaneleri aynı zamanda geri dönüşüm tesisi olarak da konumlandırabiliriz. Aktif hammadde yönetimi için üretimimizde hurda oranını her yıl artırıyoruz. 2021 yılında fırın şarjımızda hurda ve pik oranı yüzde 40-60 oldu. 2022’de bu oranı tersine çevirerek yüzde 64’ten yüzde 36’ya çıkardık. Bu yıl oranı yüzde 76’ya ve yüzde 24’e çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece dolaylı emisyonlarımızı fiyat zinciri boyunca en aza indirmeyi planlıyoruz. Maça ve kalıp üretiminde kullandığımız her bir kumu yaklaşık 50 defa kullanılmayacak hale gelene kadar kaliteli dökümler elde etmek için kullanıyoruz. Daha az kum kullanmak için kil ve kum iyileştirme sistem teknolojileri çalışmalarımıza devam ediyoruz. Talaşlı imalat sonucu oluşan talaşların tekrar döküm işleminde kullanılması da planlarımız arasındadır. Tüm bu çalışmalar doğrultusunda tesislerimiz Sıfır Atık belgesine layık görüldü.”

2033 yılına kadar karbon negatif şirket olmayı hedeflediklerini söyleyen Kutmangil, yaptıkları yatırımlarla karbon nötr hedeflerine kısa sürede ulaşacaklarını belirtti.

Kutmangil, “2033 yılına kadar 1 milyon fidan dikerek ülkemizin ağaçlandırılmasına katkı sağlarken karbon negatife çevireceğiz. Gri onaylı ilk sürdürülebilirlik raporumuzu geçen yıl paydaşlarımızla paylaşmıştık. 2022’de kısa sürede kamuoyuna duyurulur.” ifadeleri kullandı.

Sürdürülebilirlik raporlarını her yıl sürdürdüklerini belirten Kutmangil, “2024 yılında dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu olan CDP (Carbon Disclosure Project) platformunda tüm çalışmalarımızı açık ve şeffaf bir şekilde paylaşmayı hedefliyoruz” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu