Haber

Ebrar Sitesi L bloğunun ilk duruşması: Ölen mühendisi suçladılar

İSTANBUL – 6 Şubat Maraş merkezli depremde toplam 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’nin her bloğu için ayrı dava açıldı. Açılan dava kapsamında 57 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi L blokun ilk duruşması 25 Ocak’ta Maraş 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Belgede, 2’si tutuklu, 1’i firari toplam 7 kişi, “Taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet vermek” suçundan yargılanıyor. Sanıklar için 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Duruşmaya tutuklular Tevfik Tepebaşı, Ferhat Bülent Özer, Ahmet Doğan, Atilla Öz ve Lütfi Timurbanga katıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan Mustafa Timurbanga firari. Duruşmada Tevfik Tepebaşı hakkında L bloktaki belgeden tutuklama kararı çıkarılarak 24 Nisan’a ertelenmesine karar verildi.

HAYATTA OLMAYAN MÜHENDİSİ SUÇLADILAR

Ebrar Sitesi, Tevfik Tepebaşı tarafından kurulan ancak damadı Ahmet Doğan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tepe Yapı Kooperatifi tarafından inşa edildi. Ebrar Sitesi Tepebaşı’na kıyasla 15’in üzerinde denetimden geçti. Tepebaşı mahkemede belediye yetkililerinin de sorumlu olduğunu ifade etti. Diğer sanıklar inşaattan anlamadıklarını açıklarken, sorumlunun merhum inşaat mühendisi Murat Gitmiş olduğunu iddia etti.

‘Tutuklanmayan sanıklar da tutuklanmalı’

Sanık, tanık ve müştekinin ifadelerinin ardından müştekileri temsil eden tek avukat olarak duruşmaya katılan Şuayip Bolat, mahkeme heyetinden çeşitli taleplerde bulundu. Avukat Bolat, yargılamanın etkin bir şekilde yürütülmesi ve eksik konuların tamamlanması gerektiğini belirtti. Tutuklu sanıkların yanı sıra tutuksuz yargılanan sanıkların da tutuklanması gerektiğini belirten Bolat, “Eşya kaçakçılığı telaşı içinde olan sanıkların mal varlıklarına el konulmasına karar verilmelidir.”

‘İNŞAAT UZMANLIKLARI OLMADAN BİLE HER SÜREÇTE YER ALDILAR’

Avukat Bolat, bilim adamlarına ve Yargıtay ile Danıştay içtihatlarına göre; Depremin nerede ve hangi büyüklükte olacağının, bu depremin ne gibi sonuçlara yol açacağının bilinmesi ve buna göre önlem alınması gerektiğini hatırlattı: “Kahramanmaraş’ta fay hattı üzerinde inşaat yapan sanıkların bu büyüklükte bir depremi öngörmesi gerekirdi. ve sonuçları. Sanıkların yapı üretimi alanında uzmanlığı olmamasına rağmen inşaatın her aşamasında pervasızca, bilerek ve isteyerek hazır bulunarak inşaatı bizzat gerçekleştirmişlerdir. Sanıklar, tüm bilimsel rapor ve bilgilere rağmen ayıplı ve sahte inşaat faaliyetlerine devam ettiler. Meydana gelen yıkım ve 57 canın ölümünden sorumlu tutulabilmesi ve olası kastla öldürme suçunun tüm unsurlarının mevcut olduğu gerekçesiyle cezalandırılabilmesi için sanıkların ek savunmalarının alınması gerekiyor. ”

‘YENİDEN UZMAN YAPILMALI’

Mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti raporunda, sanıklar Lütfi Timurbanga, Ferhat Bülent Özer, Nebi Koska ve Ahmet Doğan’ın bina sahibi olarak kusurlu oldukları belirlendi. Uzmanlar hazırladıkları raporda, binanın zemin etüt raporunun o dönemde yürürlükte olan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Zemin ve Temel Etüt Raporu Genel formatına uygun olarak hazırlanmadığını belirttiler. bina inşa edildi. Avukat Bolat, belgedeki bilirkişi raporunun eksik ve hatalı olması nedeniyle deprem uzmanı, inşaat hukuku uzmanı, şehir ve bölge planlama uzmanı gibi kişilerin bilirkişi heyetine dahil edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi:

“Bilirkişi heyetine yapı kooperatifi saha uzmanı ve malzeme mühendisi uzmanı dahil edilerek, sanıkların binanın inşaat sürecindeki kusurları ve sorumlulukları ile hukuka aykırılıkları ve yolsuzlukları hakkında yeni bir bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmelidir. “

‘MAAŞ’IN DEPREM NESİLİNDE OLDUĞU BİLİNİYOR’

Sanıklar hakkındaki iddianamede, bilirkişi heyeti tarafından belirlenen binada ‘burulma’ meydana geldiği, malzeme kalitesi ve detay eksikliği nedeniyle sanıkların esaslı kusurlu olduğu belirtildi. takviyeden. İddianamede, Maraş’ın deprem kuşağında olduğu bilindiğinden inşaat işleriyle uğraşanların sorumlu davranması gerektiği de belirtildi.

İddianameden satırbaşları şöyle: “Şüpheliler, depremde binanın çökmesini önlemek için binayı yürürlükteki mevzuata uygun olarak inşa etmemişler, iddianamede belirtildiği gibi eksik inşa etmişler. bilirkişi raporuna göre, olası bir depremde yıkılmasına neden olacak şekilde. Şüpheliler, depremde binanın çökeceğini tahmin etmelerine rağmen binayı yıkmayı planladılar.” “İstememelerine rağmen bilinçli ihmalle hareket ederek Ebrar sitesi L blok Apartmanın yıkılması nedeniyle 57 kişinin ölümüne sebep oldukları anlaşıldı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu