Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile düzenlediği basın toplantısında, “Montrö Sözleşmesi’ni harfiyen uygulamaya devam edeceğiz. Bu konu bırakın tartışılmak, ele bile alınamaz.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arnavutluk ziyaretinin ardından geldiği Bulgaristan’da temaslarını sürdürüyor. Bakan Fidan, başkent Sofya’da Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile bir araya geldi. Toplantıda ikili ilişkilerin yanı sıra küresel ve bölgesel konular ele alınırken, daha sonra heyetler arası toplantıya Fidan ve Gabriel başkanlık etti.

Hakan Fidan ve Gabriel, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, yaptığı açıklamalarda, coğrafi konumuyla enerji ve ulaşım projeleri açısından büyük önem taşıyan Bulgaristan’ın, bölgenin istikrarına ve kalkınmasına katkı sağlayan değerli bir ülke olduğunu belirterek, “Güvenilir bir ülkedir” dedi. Türkiye için komşu ve güçlü bir müttefik. Bugün bölgemizde güvenlik ve istikrarı ön planda tutan sağduyulu politikalara bağlıyız.” “Buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bölge ülkeleri olarak işbirliğimizi derinleştirmemiz ve güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

“İkili ticaret hacmimiz 7 milyar doları aştı”

Bugün gerçekleştirilen görüşmede ikili çıkarların her açıdan ele alındığını kaydeden Bakan Fidan, “İşbirliğimizi yeni alanlara taşımak konusunda kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunduk. Mart ayından sonra Cumhurbaşkanımızın davetini kendilerine ilettim. Ayrıca” Sayın Cumhurbaşkanımızın yıl içinde planlanabilecek ziyareti vesilesiyle aşağıdaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Kurulu düzenlenecektir.” “Görüşmenin düzenlenmesine ilişkin görüşlerimizi de dile getirdim. Bulgaristan ile ekonomik ilişkilerimizin olumlu gidişatından memnunuz. İkili ticaret hacmimiz 7 milyar doları aştı. 10 milyar dolar hedefine en kısa sürede ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

“Bulgaristan, Avrupa’daki vatandaşlarımızın Türkiye’ye ulaşmasında ana rotadır.”

Cam, alüminyum, enerji, otomotiv ve diğer sektörlerdeki Türk firmalarının Bulgaristan’da faaliyet gösterdiğini vurgulayan Bakan Fidan, açıklamasına şöyle devam etti:

“Avrupa’ya ihracatımızın neredeyse tamamını Bulgaristan üzerinden karayoluyla gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle tırlarımızın sınır geçişini kolaylaştırmak için Bulgar makamlarıyla sürekli temas halindeyiz. Bazı ek kontrollerin uygulanması konusunda temaslarımız devam ediyordu. Bulgaristan sınırındaki tırlarımız Demiryolu ve Ro-Ro gibi stratejik öneme sahip ulaşım bağlantılarımız Araçların çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi için de çalışmalıyız, başlıyoruz.Bulgaristan aynı zamanda Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın kara yoluyla Türkiye’ye ulaşmasının da ana güzergahıdır. “Özellikle yaz aylarında trafik sıkışıklığının azaltılması için birlikte çalışıyoruz. Bulgaristan ile güvenlik alanında da işbirliğimiz var. Terörizm, sistemsiz göç gibi zorluklarla karşı karşıya olduğumuz bir dönemde karşılıklı irademizi ortaya koyduk.” Bu alanlarda ilgili tüm kurum ve otoritelerimizle işbirliğimizi arttırmaktır.”

“Bulgaristan’daki yurttaşlarımızın refahı ve huzuru ülkemiz için önemli konulardan biridir”

Hakan Fidan konuşmasında, “Bulgaristan’daki Türk ve Müslüman nüfus da bağlantılarımızın bir diğer değerli boyutunu oluşturuyor” dedi ve şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın vatanları Bulgaristan’daki refahı ve huzuru, ülkemiz için önemli meselelerden biridir. Bu vesileyle hemşerilerimizi canı gönülden selamlıyorum. Ayrıca Bulgar hükümetlerine de bu konudaki çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.” “Şükranlarımı sunmak isterim. Bulgaristan’daki kültürel mirasınızın aramızdaki işbirliği ruhuna yakışacak şekilde restorasyonu ve restorasyonuna büyük önem veriyoruz” dedi.

“Montrö Sözleşmesini titizlikle uygulamaya devam edeceğiz”

Bakan Fidan, bölgesel ve uluslararası konuların da ele alındığını belirterek, “Ukrayna’da savaşın giderek artan olumsuz etkilerine karşı alınabilecek tedbirler konusunda özellikle görüş alışverişinde bulunduk. Biz, Karadeniz’e kıyısı olan iki NATO müttefikiyiz. Karadeniz’in güvenliği ve istikrarı ülkelerimiz için hayati önem taşıyor.” “Bu bağlamda Ukrayna’daki savaşın Karadeniz’de bir tırmanışa yol açmamasını büyük önemsiyoruz. Ticari seyrüsefer serbestisinin yeniden test edilmesi için Birleşmiş Milletler ve ilgili taraflarla birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Montrö Sözleşmesinin uygulayıcısı olarak, Karadeniz’de huzurun korunmasına ve Karadeniz’de huzuru tehlikeye atabilecek barışın korunmasına büyük önem veriyoruz.” Girişimlerin önlenmesi temel önceliklerimiz arasındadır. Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında Karadeniz’de bir mayın karşı tedbir görev grubu kurulmasına ilişkin anlaşmadan memnuniyet duyuyoruz. Bunu bölgesel güvenlik işbirliği açısından da örnek bir durum olarak sunuyoruz. Kıyıdaş ülkeler olarak bunu hem bölgesel sahiplenme merkeziyle hem de ittifak ruhuyla uyumlu bir adım olarak görüyoruz. Montrö Sözleşmesini titizlikle uygulamaya devam edeceğiz. Bu konunun bırakın tartışılması, ele alınması bile mümkün değildir” dedi. – SOFYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu