Ekonomi

Bakan Kurum’dan gündeme ilişkin değerli açıklamalar

‘Yarım biz’ kampanyasının detayları neler?
Kampanya nasıl kullanılacak?
Büyük dönüşüm nasıl olacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TRT Haber’in canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Önder Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 2 ayda tamamlanan ilk köy konutlarının yarın teslim edileceğini belirten Bakan, şunları kaydetti: Organizasyon, “ Mayıs ayı sonunda 310 bin konutumuza başlayacağız.” sözlerini kullandı.

Bakanın açıklamasından satırbaşları:

Hepimiz bu bayrama hüzünlü giriyoruz. Çünkü Kahramanmaraş Pazarcık’ta 11 ilimizde 14 milyon vatandaşımızı etkileyen ve 50 bin 399 kardeşimizi yitiren deprem nedeniyle maalesef tüm Türkiye bu bayrama hüzünlü girdi. Bu bayramda aklımız, düşüncemiz ve kalbimiz hep deprem kuşağında oldu. 85 milyon vatandaşımız olan devletimiz, oradaki kardeşlerimizin acısını bir nebze olsun dindirmek, acılarına ortak olmak için ilk andan itibaren afet bölgesindeki kardeşlerimizin yanında oldu. Tek yürek, tek yumruk olduk. Oradaki acı geçene kadar dinlenmeyeceğiz. Beyin sarsıntısı bölgesinden elimizi, kalbimizi çekmeyeceğiz. Tekrar hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum.

“NÜFUSUMUZUN YÜZDE 70’TEN FAZLASI SALGALI BÖLGELERDE YAŞIYOR”

Deprem bölgesindeyiz, nüfusumuzun yüzde 70’i ve arazilerimiz deprem bölgesinde. Nüfusumuzun yüzde 70’inden fazlası deprem bölgelerinde yaşıyor. Bugüne kadar baktığınız zaman yaşadığımız depremler nedeniyle bu depremlerde 130.000 canımızı, kardeşimizi kaybettik. Aynı acıyı bir daha yaşamak istemiyoruz. Eminim çok zahmetlidir. Göreve geldiğimiz andan itibaren nerede bir afet olursa her zaman vatandaşımızın yanında olduk. Elazığ’da deprem oldu 2 saat sonra oradaydık ilgili bakan arkadaşlarımız ve kurumlarımızla birlikte gittik. Vatandaşlarımızın yaralarını hızlı bir şekilde sarmak için çaba sarf ettik. Son 11 ilimiz olan Kahramanmaraş merkezli depremde enkazın yanında çocuklarını, eşlerini, kocalarını bekleyen vatandaşlarımızın acısı çok ağır, inanın anlatılamaz. Bu acıyı bir daha yaşamak istemiyoruz.

” KONUT SAYIMIZIN TEMEL OLAN KONUT SAYIMIZ 106 BİNE ULAŞTI”

Depremi önleyemeyiz ama depremle çaba gösterebiliriz. Depremle baş edebilmek için sağlam, aslına uygun binalarda yaşamak zorundayız. Kaybettiğimiz canları Allah’ın izniyle geri getiremeyiz. Böyle bir deprem yaşadık. Ama inşallah Elazığ’da, Malatya’da olduğu gibi, Antalya ve Muğla’daki yangınlarda, Karadeniz’deki sellerde olduğu gibi onlar için de en kısa sürede gereğini yapacağız. 15. günde temellerini attık. Temelini 40. gününde attık ve bugün attığımız konut sayısı 106 bine ulaştı.

“319 BİN KONUTUMUZU MAYIS SONUNA KADAR HİZMETE AÇACAĞIZ”

Bu acının bir daha yaşanmasını istemiyoruz. O yüzden İstanbul’umuz bu anlamda bizim için çok değerli. Birinci önceliğimiz deprem bölgesi. İnşallah mayıs ayı sonuna kadar 319 bin konutu başlatacağız. Akabinde hem şantiyede hem de rezerv alanlarda 650 bin konutun inşaatına başlayacağız. Şu anda tabii hak sahipliği süreçleri de hasar tespit çalışmaları çerçevesinde yürütülüyor ve 750-800 bin ihtiyaç sahibi olacak gibi görünüyor. Netleştiği için 650 bin konuta ihtiyaç varmış gibi hareket ediyoruz.

“İLK KÖY KONUTUMUZUN ANAHTARLARINI VERECEĞİZ”

İlk önceliğimizi raylara oturttuktan sonra yarın inşallah adım adım Cumhurbaşkanımızla birlikte ilk köy konutlarımızın anahtarlarını vereceğiz. 6 Şubat’ta sarsıntı oldu, 15 gün sonra sözleşmelerimizi imzaladık. 2 ayda tamamladık. Buraya 145 bin köy evi yapılacak. İlk teslimatlarını yapacağız. Onlara sadece örneklerini göstermekle kalmayacağız, bayramda bir nebzede olsa mutluluklarına da şahit olacağız. Bu motivasyonla inşallah hızlı bir şekilde evlerimizi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Tabii ki bu bizim birinci önceliğimiz.

İkinci önceliğimiz de dediğimiz gibi ‘Sobalara ateş düşmesin, analarımız, babalarımız ağlamasın, çocuklarımız anasız, babasız kalmasın’. Binalarımızı sağlam ve depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. 2012 yılında Cumhurbaşkanımız İstanbul Gaziosmanpaşa’da bir seferberlik duygusuyla kentsel dönüşümü başlattı. Orada çok riskli binalar vardı. O riskli konutları yıkıp topyekun bir kentsel dönüşüm seferberliğinin adımlarını oradan attık. Geldiğimiz süreçte şu ana kadar 3,3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Sadece İstanbul’da 700 bin konutun dönüşümü tamamlandı. Bölgede şu anda 98 bin konutun inşaatı devam ediyor.

İstanbul’un özelliğine baktığımızda yaptığımız işler bunlar. Ama deprem riskini ortadan kaldırmış değiliz. İstanbul’umuzun o kadar çok sokağı var ki, Allah korusun herhangi bir yangında, afette o sokaklara yardım götürmek bile sorun olur. Sadece bir aracın girip çıkabildiği, muhtemelen itfaiye aracının bile zor girdiği sokaklarımız var. Yeşil alan eksiğimiz var, trafik sorunu var. Trafik sorununa baktığımızda aslında tek bir yerde yoğun yerleşim olmasından kaynaklanıyor.

Yeşil alan yetersizliği, yol yetersizliği, trafik ve otopark sorunu nedeniyle İstanbul’umuzu detaylı inceledik. İstanbul’da 1,5 milyon riskli konut olduğunu tespit ettik. Bazılarının acil dönüşüme ihtiyacı var. Bir kısmı yeterli mühendislik hizmeti almamış, bir kısmı zemin sıvılaşması nedeniyle riskli bir dolgu alanı üzerine inşa edilmiştir. Bugün şehrin iki yakasında yer alan 1,5 milyon riskli konutla “100 yılın dönüşümü” dediğimiz tarihi bir dönüşümü başlattık. Bu çerçevede Anadolu yakasında 500 bin, Avrupa yakasında 500 bin rezerv konut yapacağız.

Rezerv konutlar derken, İstanbul’a ek nüfus getirmeden boş alanlarımızda yerleşim olmayan belli uydu şehirler kuracağız. Nedir bu uydu şehirler? Örneğin Ataşehir’de bir uydu şehrimiz var. Karşıya geçtiğinizde Halkalı, Başakşehir, Bahçeşehir, Ankara’ya gittiğinizde Eryaman ve Elvankent’te uydu şehirler var. 8-10 bin konutluk, alt yapısı, sosyal donatıları ile vatandaşımızın her türlü ihtiyacını karşılayabilecek kompakt bir şehir. Anadolu ve Avrupa yakasındaki bu uydu şehirlerin üzerine mutlaka lojmanlar yapacağız. Bu rezerv alanlara 1 milyon konut yapacağız. Kalan konutları da vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda dönüştüreceğiz. Hem rezervde konut üreteceğiz hem de yerinde dönüşüm yapacağız. Kampanyamızın adı “Yarım Biz”.

26 Nisan’dan 29 Mayıs’a kadar tüm taşınmaz sahipleri e-Devlet üzerinden başvuru yapabilecek. Bu uygulama çerçevesinde bakanlığımıza bağlı ekipler ön incelemeye giderek tutanak tutacak. Bugün bin konutluk bir yerde dönüşüme başlıyoruz. Rezervdeki 100 bin konutluk rezervden 2041 konutun temelini attık. Bugün 4.000 konutu teslim ettik. 10.5 milyar lira değerinde 6500 konutluk kentsel dönüşüm bugün yapılıp teslim edildi.

Vatandaşlarımıza diyeceğiz evet binanızı belirledik. Binanın üçte ikisi dönüştürülmek istiyor, rezerv alandan veya yerden hangisini istiyorsanız bize başvurabilirsiniz. Öncelikle mekana odaklanacağız, bir ön görüşme, ön protokoller yapacağız. Dönüştürülecek evlerimiz 200 bini geçerse kura çekeceğiz. Vatandaşımız o toplantıda yerinde isterse değerini yerinde düşeriz, kalan varsa yarısını devletimiz karşılar, bir miktar varsa onu da endeksli olarak alırız. 10 yılda TÜFE veya memur maaş katsayısından hangisi daha düşükse. Vatandaşlarımız borçlarını 0,79 vade farkı ile 10 yıla kadar sabit kredi kullanarak ödeyebilecek.

2+1 konutlarımızın maliyetinin 1.5 milyon olduğunu görüyoruz. Maliyetin yarısını yani 750 bin lirasını devletimiz karşılayacak, vatandaşlarımız burada 75 bin lirayı nakit ödeyecek, kalanını da 5625 liradan ilk taksitte 10 yılda ödeyebilecek. 3+1 konutlarımızın maliyeti 1 milyon 800 bin lira. Bunun yarısını yani 900 bin lirasını devletimiz karşılıyor. Vatandaşlarımız 10 yıl sonra tekrar 900 bin lira ödediğinde 6 bin 750 lira başlangıç ​​taksiti ile bu dönüşüme katılabilecek.

Vatandaşlarımız buraya girdi, kura çektik, anlaştık. Bir anlaşma yapacağız. En geç 2 yıl içinde evinizi size teslim edeceğiz diyeceğiz. 1 yılda bitenler 16 ayda bitenlerdir. 2 yıl içinde vatandaşlarımıza 10 bin 500 liralık taşınma yardımı yapacağız. Aylık 5 bin 250 lira taksitlerle kira yardımı yapacağız.

Şimdi 6 ayda bir bakıyoruz zam söz konusu ise biz vatandaşlarımıza desteğimizi artırarak sürdürüyoruz. istekli olmalıyız. İnsanları evlerinden zorla çıkaramayız. Bu nedenle istekli ve yerinde dönüşüm bu noktada değerlidir. Yıkımla ilgili olarak orada oturan rastgele bir kardeşimiz binanın risk durumunun analizini talep edebilir. Bina ilgili bakanlığımızın yetkilendirdiği kurumlar tarafından denetlenir ve bina riskli ise en geç 1 ay içinde o bina yıkılır. Bu binanın risk analizi ve raporunun yapılması şartıyla.

Bir ön araştırma yapacağız. 2/3 çoğunluk var ciddi çoğunluk var. Bu çoğunluktan daha az, profesörlerimiz ve bilim adamlarımızla çalışıyoruz. Bu kampanya kapsamında başvuru yapan vatandaşımızın binasını inceleyeceğiz, bir ön çalışma yapacağız. En geç 6 ay içinde bu şartlar altında dönüşmek istiyorsanız 2/3 çoğunlukla bize gelin diyeceğiz. Açıklanan bu kampanyayı TOKİ Başkanlığımızla birlikte yürüteceğiz. Gerekirse münferit daireler yapacağız.

200 bin yere yapılacak konut için daire başı 750 bin lira diyoruz ama kalan miktarın ödenme durumu TÜFE’ye endeksli mi yoksa memur maaşı artış katsayısına endeksli mi aslında yüzde 50’nin üzerinde.

İstanbul’un silueti de değişecek, insanımızın talepleri doğrultusunda ihtiyaçları karşılanacak, çocuklarımıza yeni yeşil alanlar kazandırılacak. Bu gerçekten 100 yılın dönüşümü diyeceğimiz bir proje ve inşallah kültürüyle, sanatıyla, kadim bedelleri ve miraslarıyla İstanbul’umuzu geleceğe taşıyacağız.

İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımız için şimdiden sosyal konutlar yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Şu anda 1 milyon 200 binde bulunuyoruz. Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Projesi’ne son olarak 5 milyon başvuru geldi. Başvurular çerçevesinde talepler doğrultusunda yeni sosyal konutlarımızı yapmaya devam edeceğiz.

Endişelenirsen, her sorun çözülür. Madem bir derdin var, onu çözmek için çaba göster. Devletimiz güçlü. Yatırımcıların inanca ihtiyacı var. Fabrika açacaksa ülkede istikrar istiyor. 21 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımız her alanda devrim niteliğinde projelerle kısa sürede istikrar göstermiştir. Bu nedenle, istikrar varsa, mülkünüz de para kazanacaktır. Biz güçlü bir devletiz. 2 buçuk ayda 106 bin konutun inşaatına başladık. Elazığ, Malatya ve İzmir’de depremler oldu. Salgın süreciydi, tüm dünya enflasyon sorunuyla uğraşıyordu. Evlerimizi bitirip teslim ettik. Bu anlayış nedeniyle motive olursanız ve işinize odaklanırsanız her sorunu çözersiniz.

Her zaman söylerim, devlet yönetmek ayrı bir beceri, bilgi, tecrübe ve liyakat ister. Sayın Kılıçdaroğlu devleti yönetmediği için devletin nasıl yönetildiğini tam olarak bilmiyorlar. Seçim meydanlarında boş vaatlerle bedava yapacağız diyerek milletimizi yanıltıyorlar. Bugün Sayın Kılıçdaroğlu Adıyaman’a gitti. Orada da afet evlerini bitirmediğimiz, vatandaşların konteynerlerde yaşadığı söylendi. 7 yıl önce Samsat’ta deprem olduğunu ısrarla söyledik. 360 ev hasar gördü. Bir yıl içinde teslim ettik, vatandaşımız 6 yıldır orada yaşıyor. Gidin görün diyoruz. Hepsi algı.

Ziyarete gittiği kompleks. Rahmetli Kadir Topbaş liderimiz o külliyeyi İBB Başkanı olduğu dönemde başlattı. Kaba inşaat bitti. Ondan sonra 2019 yerel seçimlerinde CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni aldı, şantiyeyi, o külliyeyi yarım bıraktı. Ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak onların yarım bıraktığı kompleksi tamamladık. Şimdi orayı kendisi ziyaret edecek.

5 yılda 100 bin konut yapacağız dediler. 4 yıl geçti 1500 evin anahtarını 1500 günde teslim edemediler. Bugün 10.5 milyar liralık bir kentsel dönüşümü başlattık. 4 bin evin temeli atıldı, 2 bin evin anahtarı teslim edildi. Sadece bugün.

Haberin Detayları Geliyor…

Son dakika gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza kullanabilirsiniz. (iOS, Android)Twitter’da yapabilirsin @haber7Hesabınızı takip edebilirsiniz.

Uygulama mağazası Google Oyun Takip etmek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu